De schrijvers van de voedingsaanbevelingen voor België baseren zich op wetenschappelijke info en geven advies aan de perfect gezonde Belg. De Hoge Gezondheidsraad publiceert een advies voor de inname van allerlei voedingsadviezen en het Instituut Gezond Leven vertaalt dit in praktische adviezen. Zij houden hierbij rekening dat de Belg ook voldoet aan de normen van een gezonde levensstijl zoals beweging, slaap, mentale gezondheid, sedentair gedrag, rookgedrag,...
De aanbevelingen zijn dus gebaseerd op een volwassene die elke 20 à 30 minuten zitten onderbreekt door een korte episode van beweging. Een glas water halen of even gaan plassen volstaat. Bovendien beweegt deze persoon het grootste deel van de wakkere tijd aan een lichte intensiteit. Bewegen met een lichte intensiteit zorgt niet voor een versnelde ademhaling; het is bijvoorbeeld staand telefoneren, afwassen, koken, traag stappen,...). Bovenop deze licht intensieve bewegingen, zorgt de persoon wekelijks voor 2,5 uur beweging met een matige intensiteit. Idealiter wordt dit verspreid over 5 dagen in episodes van 30 minuten. Dit mag ook gespreid worden over de dag, maar het mag slechts mee tellen wanneer je minstens 10 minuten bezig bent. Matig intensief bewegen zorgt voor een snellere ademhaling en hartslag en een hogere lichaamstemperatuur zonder zweten. Voorbeelden zijn fietsen naar het werk, goed doorstappen, trappen lopen, recreatief zwemmen, turnen, met water spelen, tikkertje spelen,...
De hoeveelheid van de aangeraden inname van koolhydraten (brood, pasta, aardappelen, havermout, rijst) is afhankelijk van jouw type levensstijl en leeftijd. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen iemand die een fysiek zware job heeft (bv. metser) en iemand die een zittende job heeft (bv. boekhouder). Verder wordt er van uitgegaan dat je wel alle normen van beweging haalt.
Voldoe jij aan de normen van voldoende lichaamsbeweging? Dan kan je op de website van Gezond Leven terug vinden hoeveel boterhammen en aardappelen je best eet. Voldoe jij niet aan de normen? Lees dan even verder.
Zoals eerder vermeld, is het advies van het instituut Gezond Leven (IGL) gebaseerd op de voorbeeldige Belg. De diëtist(e) daarentegen, leest wetenschappelijke onderzoeken, volgt bijscholingen, volgt het IGL, praat dagelijks met mensen en houdt rekening met de levensstijl van de persoon die voor zich zit. De diëtist(e) heeft al lang door dat er slechts een heel klein percentage van de bevolking een voorbeeldige Belg is op vlak van slaap, stress, beweging én zitgedrag. Het gevolg hiervan is, dat vele Belgen minder koolhydraten nodig hebben dan voorgeschreven door IGL. Als diëtist(e) weet je dat en pas je het advies op een wetenschappelijk verantwoorde manier aan. Hierbij wordt rekening gehouden met bv. de hersenactiviteit, want hersenen functioneren niet zonder koolhydraataanbreng; de aanbreng van vitamines en mineralen én de darmgezondheid. Want op je eentje low-carb eten, zonder ondersteuning van een diëtist, kan wel degelijk gezondheidsrisico's met zich mee brengen.