Bye bye zwangerschapskilo's, hellooo platte buik! Of toch nog niet meteen?

Zwanger of net bevallen? Lees dan zeker deze blog!

Ben jij het laatste jaar bevallen en wil je graag werk maken van je gezondheid, fitheid of slanke lijn? Neem dan zeker contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen!

Met gebroken vliezen en een bolle buik vertrok ik op donderdag 6 juli huiswaarts. De laatste uurtjes met ons klein meisje in mijn buik waren aangebroken. Na een vlotte en natuurlijke bevalling konden we, een weekje vroeger dan voorzien, Heleen op 7 juli eindelijk in onze armen houden en kusjes geven. Zalig!

Nu, een kleine 4 weken later, ben ik terug aan het werk. De standaardvragen "Al terug aan het sporten?" en "De kilo's zijn er al bijna af zeker?" steken geregeld de kop op. Tegen alle verwachtingen in, geef ik een negatief antwoord. Lichte schok bij mijn klantjes. Een beetje grappig, maar tegelijk ook spijtig hoe een schoonheidsideaal voor veel mensen voorrang krijgt op herstel van het lichaam én borstvoeding. Of is het de onwetendheid omtrent de 'gevaren'?

"Stop met mij te doen lachen, ik plas weer in mijn broek!", worden deze woorden mijn toekomstige uitspraak? Nee, dank u, liever niet! Ik wil zorgeloos kunnen niezen, lopen, lachen en nog zoveel meer! Te vroeg en onaangepast beginnen sporten na een zwangerschap kan dit nochtans in de hand werken. Daarom volg ik heel secuur de raad van de kinesiste op: eerst de bekkenbodem laten herstellen en optrainen vooraleer we extra druk gaan uitoefenen door te sporten. Wat ik wel kan doen ondertussen is mijn diastase (tijdens de zwangerschap gaan de rechte buikspieren uit elkaar, het gat tussenin heet een diastase) aanpakken. Ook niet onbelangrijk als je weet dat de kans op een 'hangbuik' (qua uitzicht, maar ook met rugpijn en de bekkenorganen die verzakken als resultaat) groot is wanneer je dit niet doet. Deze zomer ga ik dus niet voor bikiniproof, maar voor een lachproof body!

Net zoals bij elke mama, primeert bij mij ook de gezondheid en het welzijn van mijn kindjes. Moedermelk biedt je kindje extra weerstand en past zich voortdurend aan aan de noden van de zuigeling. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik een borstvoedende mama ben ;-). Tijdens de zwangerschap wordt wel eens al lachend gezegd dat je moet eten voor twee, spijtig genoeg is dat een fabeltje. Het leuke aan borstvoeding is dat ik nu wél extra mag/moet eten! Het kost mijn lichaam dagelijks 700kcal om Heleentje alle voeding en vitamientjes te geven die ze nodig heeft. Als ik deze extra energie niet opneem zijn er twee mogelijkheden. Optie één houdt in dat mijn lichaam mijn vetreserves (lees afvaldepots) aanspreekt om melk te produceren. Het resultaat is goede melk met afvalstoffen. Kiest mijn lichaam voor de tweede optie, dan zal het wel nog melk maken; maar minder én met een beperkte voedingswaarde. Geen van deze lijkt mij ideaal voor Heleen. Daarom eet ik met plezier 700 kilocalorieën extra onder de vorm van gezonde (en ook wel eens ongezonde ;-D) snacks en gaan de kilo's niet zozeer naar beneden. Ik hoop op die manier de borstvoeding zo lang mogelijk vol te houden. Als de extra kilootjes er over een jaar terug af zijn (voor de nieuwsgierigen onder jullie: dat wil zeggen -0.5kg/maand); dan ben ik goed bezig ;-).

Benieuwd naar het vervolg en hoe ik mijn lichaam op een gezonde manier terug in vorm zal brengen? Kom dan geregeld eens piepen op onze site, ik houd jullie op de hoogte!

Groetjes

Tine