Gezonder leven: stap voor stap

Is van dag op dag starten met een crashdieet de beste oplossing?

Je zit op een feestje gezellig te keuvelen, eten en drinken en plots kaart één van jullie aan dat zijn/haar broek toch wel te veel spant en dat het morgen een nieuwe start is om gezonder te leven. Je bent onmiddellijk enthousiast en gaat mee in het verhaal! Maar wel pas morgen, want vanavond gaan jullie nog eens stevig eten en drinken. Jullie willen ook heeeel snel resultaat, dus je beslist te gaan voor de drastische methode: bijna niet eten. De volgende dag starten jullie samen: jezelf uithongeren, de eerste uren valt dat best wel mee. Ondertussen breken je spieren langzaam maar zeker af, want ze krijgen onvoldoende energie. Maar hé, de weegschaal toont wel een lager cijfer, jahoe! Na een dag of 3 heb je zodanig veel honger en goesting in al het lekkere eten om je heen dat je denkt: oh komaan, voor die ene keer, mijn partner in crime hoeft dit helemaal niet te weten. Je geeft toe. Je eet. Je eet veel. Je eet té veel. Je eet té veel ongezonde dingen. Je voelt je loom. Je hebt geen energie om gezonde dingen klaar te maken. Je hebt geen energie om te bewegen. Je besluit om het onderwerp subtiel niet aan te kaarten bij je partner in crime. 

Of niet? Wil je het deze keer toch anders aanpakken? Ontdek hier hoe het wél werkt. Let op: het werkt enkel wanneer je écht zélf wil veranderen. Niet wanneer je lief gezegd heeft dat je gat te dik is in die rok. In het laatste geval kies je gewoon beter voor een andere outfit. Of een ander lief. Jouw keuze.

Stap 1: Bewustwording.

Om iets te veranderen aan je levensstijl moet je eerst en vooral ten volle bewust zijn van hoe je het nù aanpakt.

Stap 2: Selecteer je werkpunten.

Probeer niet alles in één keer te veranderen, maar denk goed na over wat je wel en wat je niet wil/kan aanpakken. Dit bespaart je een heleboel teleurstelling achteraf.

Stap 3: Stel een actieplan op.

Schrijf per werkpunt een klaar een duidelijk actieplan uit. Hoe ga je het aanpakken? Wat heb je daarvoor nodig? Wat kan jou tegen houden en wat kan je op zo'n moment doen?

Stap 4: Evalueer jezelf wekelijks.

Bekijk week per week wat je goed gedaan hebt. Bespreek ook de moeilijke momenten en ga op zoek naar hoe je het in het vervolg beter kan aanpakken.

Wil je deze stappen meer in detail uitgewerkt zien? Schrijf je dan hier in voor de gratis online cursus.